Data and Statistics

Category: Other

CHAPTER 1—DATA AND STATISTICS

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following is an example of quantitative data?

a.|the player’s number on a baseball uniform|

b.|the serial number on a one-dollar bill|

c.|the part number of an inventory item|

d.|the number of people in a waiting line|

ANS: D PTS: 1

2. Which of the following is not an example of descriptive statistics?

a.|a histogram depicting the age distribution for 30 randomly selected students|

b.|an estimate of the number of Alaska residents who have visited Canada|

c.|a table summarizing the data collected in a sample of new-car buyers|

d.|the proportion of mailed-out questionnaires that were returned|

ANS: B PTS: 1

3. Which of the following is an example of categorical data?

a.|social security number|

b.|score on a multiple-choice exam|

c.|height, in meters, of a diving board|

d.|number of square feet of carpet|

ANS: A PTS: 1

4. The number observations in a complete data set having 10 elements and 5 variables is

a.|5|

b.|10|

c.|25|

d.|50|

ANS: B PTS: 1

5. Facts and figures that are collected, analyzed and summarized for presentation and interpretation are

a.|data|

b.|variables|

c.|elements|

d.|Both variables and elements are correct.|

ANS: A PTS: 1

6. The entities on which data are collected are

a.|elements|

b.|populations|

c.|sets|

d.|samples|

ANS: A PTS: 1

7. The set of measurements collected for a particular element is (are) called

a.|census|

b.|variables|

c.|observations|

d.|samples|

ANS: C PTS: 1

8. A characteristic of interest for the elements is called a(n)

a.|sample|

b.|data set|

c.|variable|

d.|observation|

ANS: C PTS: 1

9. All the data collected in a particular study are referred to as the

a.|census|

b.|inference|

c.|variable|

d.|data set|

ANS: D PTS: 1

10. In a data set, the number of observations will always be the same as the number of

a.|variables|

b.|elements|

c.|data...